Sverige – Europas nya vinland
Sverige är Europas yngsta vinland. Vi har länge produceratöl, fruktvin, cider och brännvin – men inte vin. Det imponerande är att vi nu, på bara tjugofem år, har gått från några entusiastiska hobbyodlare till en bransch där många viner kan mäta sig med de bästa Europa. Ännu är Sverige mycket litet i alla jämförelser. Men det är något stort på gång.
Under de senaste femton åren har utvecklingen gått snabbt framåt. Då var vinerna knappt drickbara i en europeisk jämförelse.
För sju-åtta år sedan började något stort hända när utländska vinmakare, odlings specialister och modern teknik introducerades. På några år gick de ledande svenska vinproducenterna från mediokra till konkurrenskraftiga kvalitetsviner.
Idag är Sverige ett av de nya vinländer som väcker mestintresse i världen. Inte minst för att vi tack vare svampresistenta druvsorter, rena jordar och ett allt gynnsammare klimat kan producera vin på ett för vinvärlden mer hållbart sätt. Sverige har blivit ett föredöme. Möjligheterna är enorma.
Mikael Mölstad.
Mer info kommer
Mer info kommer
Mer info kommer
Mer info kommer
Mer info kommer
Mer info kommer